Landskap

Ett klassiskt landskap i Toskana. Odlade kullar, cypresser flankerar vägen till gårdarna..

Italien är ett land med en mångfald landskap med egna kulturella särdrag. Italiens rika naturresurser och gynnsamma klimat har gett människor förutsättningar att under årtusenden utveckla hållbara livsmönster. Bergsmassiv och vulkaner, bördiga slätter, kuster, floder, hav och sjöar, Italiens varierade geografi har gynnat dess odling och historia. 

Inland. Casentino i Toscana är omgärdat av de appeninska bergen. Genom dalen flöt Arno, farbar genom Florens till mynningen vid Pisa.

Med huvudet i Alperna och fötterna i Afrika uppvisar landet en klimatvariation unik inom Europa, här finns både arktiska fåglar (pernice bianca) och tropiska växter (papyrus på Sicilien). Den appeninska bergskedjan som löper från Podalen ända ner till Sicilien och delar Italien i en västlig och en östlig del, har haft en haft en avgörande betydelse för klimat och markanvändning. Här har man odlat spannmål 1000 meter över havet, odlat vin på terasserade bergsluttningar, oliver på klippiga och ökenliknade stepper, odlat ris på ogästvänliga träskmarker och format det landskap vi ser i Italien idag. Ur havet har man utvunnit det livsviktiga saltet. Under 10.000 år har landet avskogats, plöjts, trampats, bränts och betats. Under perioder av krig, pest och avfolkning har marken fått tid att återhämta sig. 

Mulor fullastade med ullbalar anländer till ett av stadens väverier, där textilhantverkare är flitigt sysselsatta med att tillverka tyger.

I Sienas rådhus finns en fresk som föreställer stadens goda styre av Ambrogio Lorenzetti målad år 1338-39. Stad och land är framställda i ett ekosystem, och är helt integrerade med varandra. Landet är närvarande i staden i denna ideala representation där man sår och skördar samtidigt. 

Vinet och olivträdet som infördes till Italien av etruskerna, långt före Rom, var grundläggande för utvecklingen av det italienska landskapet, dess mattraditioner och kulturhistoria. Att dricka vin blev en civilisationsmarkör.